[...] supplements cross-contaminated and faked with doping substances.” Metabolism. 1993 Apr;42(4):446-50. “The effect of testosterone aromatization on high-density lipoprotein cholesterol level and postheparin lipolytic activity” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8487666 JAMA. 1989 Feb 24;261(8):1165-8. Contrasting effects of testosterone and [...]
W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]
[...] też wciąż często pojawiają się wątpliwości, czy diety roślinne, aby na pewno są zdrowe. Sporo badań analizowało czynniki związane ze zdrowiem, takie jak BMI, stężenie cholesterolu w osoczu i ciśnienie krwi u osób stosujących diety roślinne, ale stosunkowo niewiele z nich miało wystarczającą skalę i czas trwania, aby zbadać długoterminowe [...]
Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]
[...] to nie ma żadnego sensu. Prawdopodobnie stało się tak, gdyż cytowane badanie pochodzi z 1977 r. Wg Nikkanen V., dawka 75 mg mesterolonu dziennie nie ma wpływu na stężenie cholesterolu, FSH czy trójglicerydów. Tylko jest to badanie z 1979 r. Jednak istnieje cała grupa badań, w których proviron miał wpływ na LH i FSH. W eksperymencie Bhathena [...]
[...] mężczyźni stracili 12 kg masy, kobiety 7 kg odnotowano wyraźny spadek ciśnienia krwi, ze 109/74 (skurczowe/rozkurczowe) do 89/58 (skurczowe/rozkurczowe) całkowite stężenie cholesterolu spadło ze 191 do 123 mg/dl (spadek o 35.6%) stężenie trójglicerydów obniżyło się ze 139 do 96 mg/dl (o ~31%) u mężczyzn i wzrosło z 78 do 114 mg/dl u kobiet [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] produkcję większości testosteronu i estradiolu w ustroju, bo u mężczyzny powstaje on wskutek oddziaływania LH (hormonu luteinizującego), u kobiet także pod wpływem LH (cholesterol-> testosteron). Jednak warto pamiętać, iż zahamowanie LH ma wpływ na testosteron i estradiol u kobiet, ponieważ najpierw powstaje u nich w pęcherzykach [...]
[...] udział 16 kohort mężczyzn w średnim wieku z 7 krajów. Dane odnośnie przyczyn śmierci zbierano przez 25 lat. Ancel Keys twierdził, iż główną przyczyną podnoszenia się stężeń cholesterolu we krwi są nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z tłuszczu w mięsie i nabiale. Błędnie uważał, iż cholesterol pokarmowy i endogenny są przyczyną chorób [...]
Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność? Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]
[...] Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. Dopiero po wielu dekadach okazało się, że prawda jest zupełnie inna. Nie przeszkadza to [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Wiemy, iż zbyt niskie stężenie cholesterolu może być wiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wielu grupach ludzi. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL), np. z [...]
[...] rzeczywistości piwo jest również "bogatym" źródłem fitoestrogenu. Z tego powodu częste jego spożywanie może prowadzić do obniżenia poziomu naszego testosteronu. Niski poziom cholesterolu Następna grupa nie ma bezpośredniego wpływu na produkcję testosteronu czy też hamowanie jego wydzielania przez nadwyżkę estrogenu, jednak uszczupla "paliwo" dla [...]
Większość ludzi nie robi nic, aby poprawić stan swojego zdrowia. Jeśli nie podejmujesz działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]